Dopis papeže Františka mladým o víře a povolání

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dopis papeže Františka mladým o víře a povolání

List napsal u příležitosti vydání přípravného dokumentu k biskupské synodě, jež se bude v říjnu 2018 věnovat mladým, víře a rozlišování povolání.

 

Dopis papeže Františka mladým lidem u příležitosti prezentace přípravného dokumentu XV. řádného generálního shromáždění biskupské synody.

Milí mladí přátelé,

s velkou radostí vám oznamuji, že se v říjnu 2018 uskuteční Synoda biskupů na téma „Mladí lidé, víra a rozlišování povolání“. Přál jsem si, abyste byli středem pozornosti, protože vás mám v srdci. Právě dnes bude zveřejněn Přípravný dokument, který i vám svěřuji jako „kompas“ na dlouhou cestu.

Napadají mě slova, jimiž se Bůh obrátil na Abrahama: „Odejdi ze své země, ze svého rodiště a z domu svého otce do země, kterou ti ukážu“ (Gn 12,1). Tato slova se dnes týkají i vás: jsou to slova Otce, který vás vybízí, abyste „vyšli“ a vydali se vstříc neznámé budoucnosti, jež však v sobě obsahuje situace a setkání, ve kterých vás On sám doprovází. Vyzývám vás, abyste naslouchali Božímu hlasu, zaznívajícímu ve vašich srdcích skrze vanutí Ducha Svatého.

Co chtěl Bůh sdělit, když řekl Abrahamovi „odejdi“? Určitě ne, aby utekl od své rodiny nebo se stranil světa. Z jeho strany to byla silná výzva, povolání, aby všechno opustil a vydal se do nové země. Co jiného je dnes pro nás tou novou zemí, když ne více spravedlivá a bratrská společnost, kterou si hluboce přejete a chcete ji budovat až po všechny končiny země?

Dnes ale, bohužel, to „odejdi“ má i jiný význam: zneužití moci, nespravedlnosti a války. Mnozí mladí lidé jsou vystaveni násilnému vydírání a donuceni uprchnout ze své rodné země. Jejich výkřik vystupuje k Bohu jako výkřik Izraele zotročeného útlakem faraona (srov. Ex 2,23).

Chtěl bych vám také připomenout slova, která Ježíš jednou řekl učedníkům, když se ho ptali: „Pane, kde bydlíš?“ On odpověděl: „Pojďte a uvidíte!“ (Jan 1,38-39) Ježíš obrací svůj pohled také na vás a vybízí vás, abyste šli za ním. Milí mladí přátelé, setkali jste se s tím pohledem? Slyšeli jste ten hlas? Cítili jste pobídku vydat se na cestu? Ačkoli ve světě zdánlivě panuje rámus a klam, jsem si jistý, že ve vaší duši stále zaznívá povolání, abyste se otevřeli plné radosti. To bude možné do té míry, do jaké se dokážete vydat na cestu rozlišování, a to i díky doprovázení zkušených vůdců, abyste objevili Boží plán s vaším životem. A i kdyby byla vaše cesta poznamenaná nejistotou a pádem, nesmírně milosrdný Bůh vám podá svou ruku, aby vás zvedl.

Během zahájení posledního Světového dne mládeže v Krakově jsem se vás několikrát zeptal: „Je možné změnit situaci?“ A vy jste společně nahlas vykřikli: „Ano!“ Ten výkřik vychází z mladého srdce, které nesnáší nespravedlnost, nemůže se podvolit kultuře odpadu ani podlehnout globalizaci lhostejnosti. Naslouchejte tomu výkřiku, který vychází z vašeho nitra! A pokud si jako prorok Jeremiáš uvědomíte nezkušenost svého mládí, Bůh vás povzbudí, abyste šli tam, kam vás posílá: „Neboj se, já budu s tebou a vysvobodím tě“ (Jer 1,8).

Lepší svět se vybuduje také díky vám, vaší ochotě ke změně a vaší velkorysosti. Nebojte se naslouchat hlasu Ducha, který vás vede k odvážným rozhodnutím. Neváhejte, když vás svědomí žádá, abyste riskovali a následovali Učitele.

Také církev chce naslouchat vašemu hlasu, vašemu vnímání věcí a víry. Ba co víc, chce znát vaše pochybnosti a vaši kritiku. Kéž vaše volání hlasitě zazní, ať je slyšet ve vašich komunitách a ať dospěje k vašim pastýřům. Svatý Benedikt doporučoval opatům, aby každé důležité rozhodnutí předem konzultovali i s mladými členy komunity, protože „často právě tomu nejmladšímu Pán zjeví nejlepší řešení“ (Pravidla svatého Benedikta III, 3).

Takto se chceme já a moji bratři biskupové i prostřednictvím synodálního procesu ještě více stát „pomocníky vaší radosti“ (srov. 2 Kor 1,24).

Svěřuji vás Marii z Nazareta, mladé dívce jako jste vy, na kterou Bůh láskyplně pohlédl, aby vás uchopila za ruku a přivedla vás k radosti plného a velkorysého „zde jsem“ (srov. Lk 1,38).

S otcovskou láskou

František

Ve Vatikánu, 13. ledna 2017

Soubor ke stažení: dopis-papeze-frantiska-mladym-lidem